bloemen

bloemen

Al van oudsher en in alle culturen besteden mensen bijzondere aandacht aan het afscheid nemen van een dierbare. Bij ons horen daar al sinds mensenheugenis bloemen bij. Bloemen zijn er immers niet alleen op vrolijke, feestelijke momenten, maar drukken ook troost en dankbaarheid uit als het afscheid onafwendbaar is. Het geven van bloemen is een uiting van liefde aan de overledene.
Overigens niet iedereen wil bloemen bij z’n uitvaart, uit geloofsovertuiging bijvoorbeeld of omdat de overledene gewoon niets met bloemen had.

Wat voor soort bloemen u kiest en in welke vorm u ze aanbiedt is heel persoonlijk. Het bloemstuk kan gestileerd zijn of juist heel losjes. Moet het de gehele kist bedekken of juist een gedeelte, heel subtiel. Kiest u voor een standaard rouwarrangement met of zonder (bedrukt) lint of gaat uw voorkeur uit naar een kleurig boeket, losse bloemen. Hield de overledene van klassiek of modern. Was het iemand van bonte kleuren of juist meer iemand van sereen wit. Was oma gek op rozen of gaf opa altijd tulpen. Bijna alles is mogelijk op het gebied van soorten, kleuren en vormen. Ook kunt u kiezen voor strooibloemen om over de kist of in het graf te strooien. 

Symbolische kleuren betekenis van bloemen:

  • Blauw — oneindigheid, trouw, oprechtheid
  • Geel — licht vrolijkheid, voorjaar, kleur en zon
  • Oranje — warmte, rijkdom, extravert
  • Paars — rouw, ingetogen
  • Rood — liefde, lijden, hartstocht, moed
  • Wit — eenvoud, puur, stilte, teder, liefde