muziek

muziek

Men hecht graag aan tradities bij een uitvaart, maar niets maakt de plechtigheid zo persoonlijk als de keuze in muziek. Muziek biedt troost, verwoordt wat we niet weten te zeggen en maakt onze emoties draaglijk.

Lievelingsmuziek van de dierbare weerspiegelt zijn of haar persoonlijkheid. Bepaalde nummers roepen herinneringen op en woorden van een lied kunnen gebruikt worden als rouwtekst of in de toespraak bij de plechtigheid. 

Een goede keuze en opbouw in muziek geeft de afscheidsplechtigheid een meerwaarde. Sommigen bepalen zelf al bij leven welke muziek bij hun uitvaart gespeeld mag worden. Dat kunnen favoriete liedjes zijn, die een belangrijke rol hebben gespeeld en bij de nabestaanden een gedeelde herinnering oproepen. Anderen laten de keuze voor muziek liever over aan de familie. Die kunnen zelf een afweging maken tussen de favoriete muziek van de overledene, of muziek of teksten uitkiezen die de persoonlijkheid en het karakter van hun dierbare weerspiegelen. De kinderen en/of kleinkinderen kunnen ook zelf – vocaal en/of instrumentaal – een muzikale bijdrage in de plechtigheid leveren. 

Muziek kan ook gekozen worden om rust te brengen en te zorgen voor een meditatief moment tijdens de plechtigheid. De hartverwarmende klanken van een orgel, harp of piano maakt het beleven van emoties intenser. Bij kerkelijke uitvaarten kunt u in overleg met de voorganger een keuze maken uit de muziekale traditie van het kerkgenootschap. Het samen zingen van geestelijke liederen geeft verbondenheid.