verzorgen en opbaren

verzorgen en opbaren

Na het overlijden en nadat de arts het overlijden officieel heeft vastgesteld zal -uit piëteit- als eerste de laatste verzorging moeten gebeuren. De overledene wordt dan gewassen en gekleed.
Wanneer het overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, dan vindt doorgaans daar door de medewerkers de laatste verzorging plaats. Overlijdt iemand thuis dan regelen wij in overleg met de nabestaanden de laatste verzorging. 
U kunt ervoor kiezen om de laatste verzorging zelf of gedeeltelijk zelf te doen. Wij kunnen u daar uiteraard behulpzaam bij zijn. Het persoonlijk helpen verzorgen van uw dierbare kan een positieve uitwerking hebben op de verdere rouwverwerking.

De overledene kan of thuis worden opgebaard of worden overgebracht naar ons uitvaartcentrum Noorderhof.
Bij een opbaring thuis kunt u kiezen om de overledene of in een uitvaartkist of op bed op te baren. Voor kinderen geeft het op bed opbaren vaak een wat vertrouwder beeld. Jelsumerhof heeft voor een thuisopbaring alle benodigheden uiteraard beschikbaar, zoals koelingen en eventuele kamerschermen. De uitvaartverzorger komt dagelijks langs om de conditie van het lichaam en de goede werking van de koeling te controleren.

Noorderhof beschikt over enkele royale opbaarkamers. Hier kan in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart op eigen wijze afscheid genomen worden. De familie krijgt in deze periode de beschikking over een sleutel van de kamer en kan zonder tussenkomst van de uitvaartverzorger op een door hen gewenst moment hun dierbare bezoeken. Aan de inrichting van de kamer kan een eigen invulling worden gegeven door het plaatsen van persoonlijke attributen.